Voor ouders
Wilt u er alles aan doen om te voorkomen dat uw zoon of dochter voortijdig stopt met de studie, dan is studiekeuzebegeleiding een kans. Helaas stopt nog altijd grofweg tussen de 20% tot 40% van alle studenten (MBO, HBO en WO niveau), tijdens of na het 1e jaar met de studie.
Gebleken uit onderzoek* is dat studiekeuze niet alleen een kwestie van het matchen van interesses en vaardigheden is. Het gaat ook over het op de juiste wijze tot die keuze komen. Eerst worden verschillende keuzemogelijkheden onderzocht en vergeleken, aansluitend wordt gekozen en daarna moet de (aankomend) student achter zijn of haar keuze gaan staan. Ook oriëntatie, voorbereiding en motivatie zijn van invloed zijn op het succesvol kiezen van een studie. Dit zijn allemaal onderwerpen waar ik, samen met uw zoon of dochter, in studiekeuze begeleiding mee bezig ga.
Financieel gezien kan studiekeuzebegeleiding veel opleveren.
1 jaar ‘verkeerd’ studeren kost, afhankelijk van het niveau (i.v.m. collegegeld), boeken, studiematerialen, etc. etc. minimaal tussen € 1000,= en € 3.000,=. Mocht uw zoon of dochter op kamers gaan wonen, dan liggen de kosten nog hoger. Dit is veel meer dan studiekeuze begeleiding kost. Daarnaast is het erg jammer dat uw zoon of dochter een studie volgt waar hij of zij zich niet thuis voelt of dat niet past. Dit heeft vaak effect op het zelfvertrouwen en laat uw zoon of dochter sneller twijfelen aan zichzelf.